+ Yorum Gönder
Eğitim - Sözel Bölge Kategorilerinden Ünlü Türemesi Örnekler Makalesini Okumaktasınız.
  1. Eflatun
    Bayan Üye



    Ünlü Türemesi Örnekler






    Ünlü Türemesi Nedir Örnekler

    ÜNLÜ (SESLİ) TÜREMESİ:

    Bazı kelimelerin anlam yönünden küçültülmesi veya pekiştirilmesi sırasında kelimelerin kökü ile aldığı ekin arasına bir ünlü gelebilir. Buna ünlü türemesi denir. Ünlü türemesi hece sayısını artırır.

    Örnek: Az-cık---azıcık, bir-cik → biricik, gül-cük → gülücük.


    Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerin hangisinde ünlü türemesi vardır?

    A) Biricik kızımı sinemaya götürdüm.
    B) Kısacık bir konuşma yapmıştı.
    C) İncecik bir elbise vardı üzerinde.
    D) Birazcık dinlenirsen bir şeyin kalmaz.
    1985 FL–2


    B seçeneğinde, Kısa – cık → kısacık (yok)
    C seçeneğinde, İnce – cik → İncecik (yok)
    D seçeneğinde, Biraz – cık → Birazcık (yok)
    A seçeneğinde, Bir – cik → Biricik (var)
    Yanıt A

    ______________________
    Ünlü Türemesine Örnekler


    Ünlü türemesi, Türkçede görülen bir ses olayıdır.


    Kullanımı


    Ünlü türemesi iki şekilde kullanılır.


    Küçültme eki kullanılan tek heceli sözcüklerde ;


    Tek heceli kimi sözcükleri küçültme eki (-cik) geldiğinde orta hecede ünlü türemesi olur.


    Az-ı-cık →azıcık
    Bir-i-cik →biricik
    Dar-a-cık →daracık
    Genç-e-cik →gencecik



    Pekiştirme yapılan sözcüklerde ;


    Pekiştirme yapılırken bazı sözcüklerde ünlü türemesi olur.


    Sap-a-sağlam
    Ser-e-serpe
    Gep-e-genç
    Çır-ıl-çıplak
    Sır-ıl-sıklam







  2. Seher
    Üye

    Cevap: Ünlü Türemesi Örnekler






    Bir kelimeden sonra gelen eklerin anlamsız olmaması amacıyla yapılan ses türemesindendir. Ünlü türemesinde bir kelimeye gelen ekten önce ünlü harflerden biri gelmektedir.







  3. Kayıtsız Üye

    Cevap: Ünlü Türemesi Örnekler

    öp-cük
    dar-cık
    gül-cük
    sap-saglam
    bir-cik
    güp-gündüz bu kadar bulabildimmm







  4. Kayıtsız Üye

    Cevap: Ünlü Türemesi Örnekler

    sokaktayım kimsesiz ünlü türemesi varmı

  5. Kayıtsız Üye

    Cevap: Ünlü Türemesi Örnekler

    Basamak susamak unlu turemesi olurmu

  6. Kayıtsız Üye

    Cevap: Ünlü Türemesi Örnekler

    Çokk teşekkür ederim ama'::::

  7. Kayıtsız Üye

    Cevap: Ünlü Türemesi Örnekler

    Daha farklı örnekler nolurrrrrr!😯😯

  8. Kayıtsız Üye

    Cevap: Ünlü Türemesi Örnekler

    aynedn yaaaaaaaaaaaa

  9. Kayıtsız Üye

    Cevap: Ünlü Türemesi Örnekler

    Çok güzel olmuş teşekkür ederim emek verenin ellerine sağlık harika

+ Yorum Gönder

ünlü türemesi örnekleri

ünlü türemesine örnekler

ünlü türemesi örneklerünlü türemesi ile ilgili örneklerünlü türemesine 10 örnekünlü türemesi örnek