+ Yorum Gönder
1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu
Eğitim - Sayısal Bölge Kategorilerinden Çekirdek Nedir Biyoloji Makalesini Okumaktasınız.
  1. Egemen
    Yeni Üye



    Çekirdek Nedir Biyoloji






    Çekirdek Nedir Özellikleri Nelerdir
    Çekirdek Özellikleri Maddeler Halinde

    ÇEKİRDEK

    Yaşamsal olayların yönetildiği, kalıtsal olayların düzenlendiği ve taşındığı merkezdir. Ökaryot ( çekirdekli ) canlıların hücrelerinde genellikle bir tane çekirdek bulunur. Prokaryot ( bakteriler ve algler ) canlıların hücrelerinde belirgin bir çekirdek yoktur.

    Çekirdeğin yapısı dört kısımda incelenir

    a ) Çekirdek zarı: Hücre zarı gibi çift katlı yapıdadır. Dış zar, endoplazmik retikuluma bağlıdır. İç zarı, çekirdek içi maddeler çevreler. Çekirdek zarı üzerinde, maddelerin geçmesi içini sağlayan geçitler ( por ) vardır.

    b ) Çekirdek özsuyu: Özelliği, sitoplazmaya benzer. Yapısında besinler ve nükleik asitler bulunur.

    c ) Çekirdekçik: Hücre özsuyu içerisinde, hücre özsuyunun yoğunlaşıp saydamlaşmasından oluşur. Hücre bölünmesi sırasında eriyerek kaybolur. Bir veya birkaç tane olabilir. Yapısında RNA ve kromozom bulunur.

    d ) Kromotin iplik: Çekirdek içinde ağ şeklinde bir yapıdır. Hücre bölünmesi sırasında kısalıp, kalınlaşarak tek tek belirginleşip kromozomları oluşturur.
    ÇEKİRDEK ÖZELLİKLERİ MADDELER HALİNDE

    1)Çekirdeğin hücredeki görevi nedir?
    -Hücrede bölünmenin,bümenin,onarımın denetim merkezidir.

    2)Kaç bölümde incelenir,isimleri?
    -4 bölümde incelenir.Çekirdek zarı,çekirdek plazması,çekirdekçik.kromatin ve kromozomlardır.

    3)Çekirdek üzerindeki parlar ne işe yarar?
    -MRNA ve TRNA’ların geçişini saglar.

    4)Çekirdek plazması nelerden oluşmuştur?
    -Su,nükleoitler,ATP,RNA ve enzimlerden.

    5)Çekidek içerisinde ışığı fazla kırdığından dolayı kolay görünen bir kısım vardır.Buna ne denir?
    -Çekirdekçik

    6)Çekirdekçiğin özellikleri nelerdir?
    -Zar yapısı içermeyen tek yapıdır.
    -Hücre bölünmesi sırasında kaybolur ve sonra tekrar ortaya çıkar
    -rRNA ve protein yönünden zengindir.
    -Asidik boyalarla koyu renge boyanır.

    7)Kromatin neye denir?
    -Çekirdeğin içini dolduran uzun DNA ipliklerine denir.

    8)Kromozomlar nasıl oluşur?Görevleri nelerdir?
    -Bölünme sırasında kromatinler kısalıp kalınlaşarak kromozomlara dönüşürler. Kromanema denilen ince iplikleden oluşmuştur.Kalıtsal genleri taşımak.

    9)Kromatit nedir?
    -Bir kromozomun kendini eşlemesi ile oluşan ikili yapının her birini kromatit denir.

    10)Sentromer nedir?
    -Eşlenmiş iki kardeş kromozomu bir arada tutan bağıntı noktasına denir.

    11)Kromomer neye denir?
    -Kromonemaların üzerinde boncuk tanesi şeklinde şişkinlikler görülür.Bu şişkinliklere kromomer denir.

    12)Homolog kromozomlar nedir?
    -Anneden ve babadan gelen şekilleri ve büyüklükleri birbirine eşit olan kromozom çiftlerine denir.

    13)Diploit ve monoploid hücreler hangi hücrelerde görülür?
    -Normal vücut hücrelerinde diploit hücreler (ZN),eşey hücreleri ve bazı basit yapılı canlılar da monoploid hücreler (H) görülür.

    14)Protein sentezine göre değişen kısım hangisidir?
    -Çekirdekçik.







  2. Kayıtsız Üye

    Cevap: Çekirdek Nedir Biyoloji






    abi eline koluna canına sağlık çok güzel olmuş.







  3. Kayıtsız Üye

    Cevap: Çekirdek Nedir Biyoloji

    Çok güzel yapmışsınız Teşekkürler







  4. Kayıtsız Üye

    Cevap: Çekirdek Nedir Biyoloji

    Cok guzel olmus bide resim olsaydı daha guzel olurdu

  5. Kayıtsız Üye

    Cevap: Çekirdek Nedir Biyoloji

    valla on numara olmuş teşekkürler

  6. Kayıtsız Üye

    Cevap: Çekirdek Nedir Biyoloji

    suuuuppppeeeerrrr olmuş Eyw

  7. Kayıtsız Üye

    Cevap: Çekirdek Nedir Biyoloji

    Çok güzel olmuş elinize emeğinize sağlık

  8. Kayıtsız Üye

    Cevap: Çekirdek Nedir Biyoloji

    Cok guzel olmus

  9. Kayıtsız Üye

    Cevap: Çekirdek Nedir Biyoloji

    Çok güzel olmuş teşekürler

  10. Kayıtsız Üye

    Cevap: Çekirdek Nedir Biyoloji

    cok guzel olmus sorularini renkliyle yapsaydiniz daha guzel anlardim ama yinede fena degildi

+ Yorum Gönder
1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu

çekirdek nedir

çekirdek biyoloji

biyoloji çekirdekçekirdek nedir biyoloji biyoloji çekirdek nedirbiyolojide çekirdek nedir